Doppler Ultrason :
hastaların detaylı veya 2. Düzey ultrasonografi olarak bildikleri görüntüleme tekniğinin bir türü olarak yüksek frekanslı ses dalgalarını kullanan tıbbi bir görüntüleme yöntemidir. Genellikle damarlardaki kan akışının tespit edilmesi için kullanılır. Yüksek frekanslı ses dalgaları vücudun pek çok organ sistemi dahilinde bulunan kan damarlarının görüntülemek ve kan akışındaki olan direnci ölçüp değerlendirmek için kullanılır.
- Doppler ultrason radyasyon içermez
Peki Doppler Ultrason İle Nerelere Bakıyoruz?
Öncelikle birinci kullanım alanı içinde rahim içi gelişme geriliği olan bebeğin değerlendirilmesi, izlemi ve sağlık durumunun saptanması ve doğum zamanlaması gelmektedir. Bu amaçla göbek kordonu (umbilikal arter), fetal beyinde orta cerebral arter ve rahime giden kan damarları (uterin arterler) değerlendirilir.
Önemli bir başka kullanım alanı da 11-14 hafta ultrasonografisindeki yeridir. Burada rahim damarlarındaki (uterin arter) doppler ölçümleri kandaki bazı biyokimyasal belirteçler ile birleştirilerek, preeklampsi denen gebelik zehirlenmesi olma ihtimalini sayısal olarak gösterir.
Detaylı ultrasonografik değerlendirmeye ek olarak beyinde, kalpte, akciğerlerde ve böbreklerde bulunan damarların değerlendirilmesi ve görüntülenmesi amacıyla da kullanılır ve çok önemli bilgiler verir.
Rh ve bazı kan uyuşmazlıklarında ve fetal asit, hidrops gibi durumalarda bebekte kansızlık (anemi) araştırılmasında orta beyin damarı kan akım hızı( MCA doppler PSV), invazif olmayan bir yöntem olarak çok faydalı olmaktadır.
Yine komplike tek yumurta ikizlerinde TTTS sendromu ve ikiz eşinde gelişme geriliği veya TAPS sendromu denen durumlarda çok faydalı bilgiler vermektedir.