Yaz Mevsiminin Hamilelik İçin En Zor Dönem Olduğu Söylenir. Hastalarınızdan Kaynaklanan Gözlemlerinize ve Mesleki Bilgilerinize Dayanarak Yaz Hamileliğinde Ne Gibi Sıkıntılar Yaşanabileceğini Söylersiniz?
Yaz ayları özellikle tatil için seyahatin yoğun olduğu aylardır. Havuz, deniz bu
Hamilelerin Sıcaklardan Daha Fazla Etkilendikleri Doğru Mu? Bunun Nedeni Ne Olabilir?
Özellikle Hamileliğin Hangi Ayları Yaz Dönemine Denk Gelirse Riskli Olabilir?
Hamilelerin Yaz Aylarında Özellikle Dikkat Etmeleri Gerekenler Nelerdir?
Yaz aylarında sıvı kaybı fazladır, bunu telafi etmek için bol sıvı alımı önemlidir. Havuz ya da denize girmek sonrası genital ve üriner sistem enfeksiyonlar artabilmektedir özellikle ıslak mayoyla kalmamaya özen göstermelidirler.
Yaz Aylarına Özel Bir Beslenme Programı Uygulanmalı Mı?
Yaz ayları taze sebze ve meyvenin bol miktarda bulunduğu aylardır, bunlardan faydalanmak gerekir. Günde 7-8 öğün az miktarda ama sık yemek tavsiye edilir.
1,5-2 litre su alınmalıdır.
Seyahatler Hamile Kadına Zarar Verir Mi?
Gebelik haftaları önemlidir. Özellikle ileri gebelik haftalarında uzun süreli yolculuklar bir miktar riskli olabilir. Gebelikte pıhtı oluşum riski artar, uzun süren yolculuklarda hareketsiz kalmak bu riski daha da arttırır. İleri gebelik haftalarında uzun süren yolculuklardan kaçınılmalı, zorunlu ise 2-3 saatte bir mola verilerek, 10-15 dakika yürünmelidir.
Deniz Ya Da Havuzun Hamilelikte Sakıncalı Olmalı İhtimali Var Mı?
Yeterli hijyen sağlandığı sürece havuzlara ve denize girmenin bir sakıncası yoktur. Zaten yüzmek gebelikte yapılabilecek en iyi sporlardandır.
Yoga, Pilates Gibi Aktiviteleri Önerir Misiniz Hamilelere?
Kesinlikle evet, gebeler için geliştirilmiş özel yoga ve pilates programları vardır, kontrol altında bunların uygulanması son derece faydalıdır. Yoga ve pilates gibi sporlar özellikle bel kaslarını güçlendirdiği için gebelikte oluşan bel ağrılarının önlenmesinde çok yardımcıdırlar.
Hamileler İçin En Uygun Sporlar Hangileri? Hangi Aylarda Başlamak, Ne Kadar Aralıklarla ve Hangi Aya Kadar Sürdürmek Gerekir?
Özellikle yüzme ve tempolu yürüyüş, gebelerin rahatlıkla yaptıkları sporlardır, belli bir başlama zamanı yoktur, zaten günümüzde sağlıklı yaşam kapsamında gebelik olmasa da sporu hayata dahil etmek gerekir. Aksi doktor tarafından söylenmediği sürece önceden spor yapan kondisyonu müsait kişilerin sıkça ve uzun süreli spor yapmalarının bir sakıncası yoktur. Bununla beraber erken doğum, düşük riski, kanaması, kasılması olan hastalara belli bir süre spor yapmamasını tavsiye etmekteyiz. Ayrıca yüksek tansiyonu olan gebelerin de spor yaparken çok yüklenmemeleri gereklidir.
Hamilelere Uygun Olmayan Spor Dalları Var Mı?
Özellikle ağırlık kaldırma, daha önceden kondisyonu müsait değilse uzun mesafe koşmak, step tercih edilmeyen sporlardır.
Sadece Hamileler Değil, Hamile Kalmayı Planlayanlar İçin De Kaçınılması Gereken Spor Aktiviteleri Var Mı?
Hayır, aksine gebe kalmayı planlayan kişilerin kendilerini düzenli egzersiz programlarına başlamalarını öneririz. Daha önceden kaslarını kuvvetlendirmiş kişilerde bel ağrısı daha az görülmekte ve gebeliği daha rahat geçirmektedirler.
Özellikle Yaz Döneminde Mutlu Hamilelik İçin Önerileriniz Neler Olabilir?
Önce kendinizi sevin ve bu sevginizi bebeğinize yansıtın, onunla konuşun, müzik dinleyin, spor yapın. Unutmayın ki kendisiyle barışık ve hayata pozitif bakabilen kişinin hayatında herşey pozitif geçecektir. Yersiz endişeler, takıntılar, bebeği kaybetme korkularına gerek yoktur. Gebeliği ciddiye alın ama takıntı haline getirmeyin.