Doğum Sonrası Kilo Aldıran Risk Faktörleri:
1) Hamilelik süresince alınan aşırı kilolar
2)Siyah ırk
3)Sigara alışkanlığını bırakmış olmak
Emzirme, doğum sonrası kilo alımını engellemede yardımcı olur. Emzirme aktivitesinin olmaması hamilelik sonrası depresyon riskini arttırır. Doğum sonrası depresyon ve doğum tipi arasında herhangi bir bağ bulunmamaktadır.
Hamilelikten 6 ila 8 hafta sonra, gestasyonel diyabeti olan kadınlar oral glukoz tolerans testine tabi tutulmalıdır.
Raporlara göre düşük libido; yorgunluk, ağrı ve yaralanmadan duyulan endişe kaynaklıdır. Libidonun olası değişikliklerine rağmen kadınların yüzde sekseninden fazlası hamilelik sonrasında altı hafta içerisinde cinsel faaliyete devam edebilmektedir.
Sadece emziren ya da doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda vajinal atrofide geçici artış ve kayganlıkta azalma gözlenebilir. Su bazlı kayganlaştırıcılar ve tropikal östrojen kremleri tedavide kullanılabilir.
Doğum itibariyle 180 gün gözlenen 200.000’den fazla lohusa kadının bulunduğu bir veritabanında yapılan incelemede %1.2sinin altı hafta içinde tekrar kabul edildiği bulunmuştur.(%0.83’i vajinal doğum sonrası ve %1.8’i sezeryan sonrası). Geri kabul için en yaygın sebepler hipertansiyon, rahim ve yara komplikasyonları, özellikle enfeksiyon ve kanamadır.
Doğum sonrası vizit için en uygun zaman olan 6 hafta içerisinde birçok kadın cinsel aktiviteye yeniden başlayabilir, bu nedenle doğum kontrol yöntemleri kadınlar hastaneden çıkmadan önce tartışılmalı ve doğum sonrası üçüncü haftadan önce başlatılmalıdır.
Hamilelikten haftalar sonra abdominal kas yapısı olması gereken yapısına geri döner. Hamilelik süresince yapılan bazı egzersizlerin hamilelik sonrasında karın kası zayıflamasını engellediği ya da normale dönme sürecini hızlandırdığı kesin olarak bilinmemektedir.
Karın kaslarını geliştirmek için egzersizlere normal doğumdan sonra istenilen zamanda veya sezeryan sonrası abdominal insizyon iyileştikten sonra başlanabilir. Emzirmeyen kadınlar için menstürasyon dönemi doğumu takiben 7 ile 9 hafta sonrasında tekrar başlar. Aynı zamanda ovulasyon 45 gün içerisinde başlar. Perine ödeminin varlığında iyi perine hijyeni ve ayakların yatakta yükseltilmesi iyileşmeye yardımcı olur.
Vajinal ya da sezeryan doğum sonrası en yaygın şikayetler ağrı ve yorgunluktur. Hipertonik uterus kasılmalarına bağlı olarak komplikasyon olmayan vajinal doğumlardan sonra da doğum sonrası ağrılar oluşabilir. Kısa süreli non-steroid anti-enflamatuarlar etkilidir. Doğum sonrası ilk haftanın sonunda ağrı genellikle kendiliğinden geçer.Varisli damarlar için hamilelik bir risktir ve doğum öncesi veya doğum sonrasında semptomatik olabilmektedir. Bu risk ilerleyen yaş, parite ve aile geçmişine bağlantılı olarak artmaktadır.